Wednesday, November 23, 2011

Információs Társadalom Technológiái - IST körlevél

Mai postánkból. Németh Edina koordinátor jóvoltábol adhatjuk közre a legfrissebb FP7 és CORDIS információkat
FP7 ICT 2013. évi munkaprogram, felhívások

Nyilvános konzultációkAz Európai Bizottságban megkezdődött az FP7 ICT program 2013. évi munkaprogram és az abban foglalt felhívások tartalmának előkészítése.
A következő munkaprogram kutatási prioritásainak kialakítására a DG INFSO több részlege nyilvános konzultációs folyamatot indított:


Networked Media Systems
Online konzultáció és workshop

A Bizottság nyilvános konzultációt indított a média rendszerek területét érintő felhívások kutatási prioritásainak meghatározására. Az online konzultáció során a szektorban érdekelt ipari szereplők, kutatók, KKV-k és felhasználók hozzászólásait, javaslatait várják 2012. január 16-ig az online konzultáció keretében. Az online konzultáció eredményeit 2012. január 27-én nyilvános workshop keretében is megvitatják, ezen az az online konzultáció egyes résztvevőinek lehetőséget biztosítanak javaslataik részletes ismertetésére is.

Bővebb információ az Európai Bizottság online konzultációs weboldalán.

Pre-commercial public procurement (PCP) az eHealth, AAL területeken
Konzultációs workshop

Az Európai Bizottság konzultációs workshopot tart 2011. december 9-én a PCP, azaz Pre-commercial public procurement területét érintő felhívások kutatási prioritásainak meghatározására. A konzultációs workshop eHealth és önálló életvitelt segítő technológiák (Ambient Assisted Living) területekre fókuszál, célja azonosítani azokat az igényeket, amelyek megoldása a PCP eszközzel, innovatív megoldások közbeszerzésén keresztül realizálható az európai közszféra érdekelt szervezeteinek összefogásával.

A konzultációs workshop fontos lépést képez a 2013. évi FP7 ICT munkaprogram és a felhívások tartalmának definiálásában. A workshop ajánlásai egyúttal a 2014-ben induló következő kutatási és innovációs keretprogram, a Horizon 2020 prioritásainak kialakításához is hozzájárul.

A workshopra közbeszerzésben érintett nemzeti, regionális vagy helyi szervezetek, illetve a témákhoz kapcsolódó közösségek résztvevőinek jelentkezését várják. Jelentkezni az ehealth@ec.europa.eu címen lehet.Horizon 2020 fejlemények

Az Európai Bizottság dedikált weboldalon nyújt információt a 2014-ben induló új keretprogramról, a Horizon 2020-ról. A Horizon 2020 egy integrált programon keresztül biztosít támogatást kutatási és innovációs tevékenységekre, összehozza a korábbi kutatási és technológiafejlesztési keretprogramot (FP), a versenyképességi és innovációs programot (CIP), valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet (EIT). A Horizon 2020 integrált megközelítésének célja, hogy ily módon hatékonyabban támogassa Európa kutatóit, biztosítsa az eredmények piacra jutását, valamint hozzájáruljon a fenntartható gazdasági fejlődéshez és az új munkahelyek generálásához. A tervek szerint az új program erősebben fókuszál a globális társadalmi kihívások megoldására. A Horizon 2020 további előrelépéseket is ígér a támogatási rendszer szabályainak, eljárásainak egyszerűsítése terén is.

A tervek szerint az Európai Bizottság 2011. november 30-n fogadja el első javaslatát a Horizon 2020-ra, ezt az Innovation Union zászlóshajó kezdeményezés keretében rendezett első Innovációs Konferenciát követően prezentálja a Versenyképességi Tanácsnak, majd indítja az Európai Tanács és az Európai Parlament szintjén a javaslat vitáját.

Bővebb információ: http://ec.europa.eu/research/horizon2020/.


Partnerkeresés - Megújult szolgáltatások - Ideal-ist.eu, Cordis, SME
Ideal-ist partnerkereső

Az Ideal-ist új honlapon, megújult felületen kínálja ICT specifikus partnerkereső szolgáltatását, mely célzott, az ICT felhívásokban megjelenő kutatási témákra összpontosít. A szolgáltatás minőségbiztosítási rendszere biztosítja, hogy kizárólag a felhívás témáinak megfelelő partnerkeresések indíthatók. A rendszeren keresztül partnert és koordinátort is lehet keresni. A szolgáltatás Európa szerte népszerű, gyakran a partnerkeresések megjelenésének napján rátalálnak a projektekhez szükséges kompetenciákra, így célszerű azokra gyorsan reagálni. Ezt elősegítendő:
  • Az FP7 ICT nemzeti kapcsolattartók által működtetett partnerkereső szolgáltatás:
    http://www.ideal-ist.eu
  • Az Idealist-en megjelenő partnerkeresésekről azonnal értesülhet a rendszer RSS szolgáltatásán keresztül. Feliratkozáshoz kattintson ide.
  • A pályázati időszakokban az Idealisten és egyéb csatornákon beérkező partnerkeresésekről napi email összefogalókat küldünk. Feliratkozáshoz, kérem jelezze igényét központi emailcímünkön: info@ist.hu.
Ízelítő a közelmúltban megjelent partnerkeresésekből:


Cordis közösségek

A Cordis megújult partnerkereső szolgáltatást indított. A szolgáltatáson keresztül az FP7-ben részt venni szándékozó szervezetek, kutatók, publikálhatják kutatási profiljukat, online szakmai közösségeket kezdeményezhetnek, vagy csatlakozhatnák másokhoz. A közösségi hálók mintájára kialakított portálon a nyitott felhívásokra célzott partnerkeresések is indíthatók.

Az új Cordis partnerkereso: http://cordis.europa.eu/partners


SME pályázatok partnerkereső szolgáltatása

A Research for the benefit of  SMEs nemzeti kapcsolattartói hálózat által működtetett pályázat partnerkereső rendszerben is rendszeresen megjelennek ICT témájú partnerkeresések:

SME partnerkereső: http://www.ncp-sme.net/partner-search/allps.
Ízelítő az ICT területen megjelent SME partnerkeresésekből:Értékelőket keres az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság Információs Társadalom főigazgatósága szeretné bővíteni a régiónkból származó értékelők körét. A legutóbbi FP7 ICT pályázati felhívás értékelésében 12 hazai szakértő is részt vett. Az értékelés kiváló alkalmat biztosít az FP7 ICT program és értékelési folyamatának megismerésére, tehát kifejezetten azoknak ajánlott, akik a jövőben pályázni is szeretnének. Értékelőnek a következő címen lehet jelentkezni (személyek és szervezetek): https://cordis.europa.eu/emmfp7/

Kérem, tájékoztassa irodánkat arról, ha bejelentkezett értékelőnek az adatbázisba, vagy ha a Bizottság Önt konkrét pályázati felhívásra értékelőnek felkérte.


TOVÁBBI KÉRDÉSEK?

Forduljon bizalommal az EU ICT program hazai kapcsolattartóihoz:
Németh Edina – Bottka Sándor
Email: info@ist.hu, Tel.: 06-70-221-0387
Szívesen vennénk ha levelünk továbbításával felhívná szakmai kapcsolatai figyelmét az ICT hírekre, rendezvényre!"

No comments: