Wednesday, March 06, 2013

Felhívás európai pályázatban való részvételre földmegfigyelés témakörben


Egyetemisták! Fiatal szakemberek! Itt a NASA World Wind Europa Challenge !
Figyelemfelhívás a tágybeli versenyfelhívás megismerésére és részvételre!

Kik a megszólítottak? Két kategóriában lehet versenyezni. Egyetemisták által alakított 2-3 fős csoportok és azok a végzettek, akik már dolgoznak a szakmában.  Lényeg a NASA díjnyertes nyíltforrású World Wind fejlesztői környezete használatával potenciálisan szociális-gazdasági hasznot jelentő alkalmazásokat tervezni, fejleszteni vagy bemutatni.
Optimális összetételű lehet az a csapat, amely egy mentor-oktatóból, továbbá ugyanarról az egyetemről vagy főiskoláról egy programozó informatikus és egy vagy két az alkalmási területet már megismerő, a térinformatikában is jártas  hallgató alkot. A minél több és eredményes hazai  jelentkezés érdekében a felhívás terjesztésében HUNAGI ismét kéri tagsági köréből és partnerei közül az érintett tanszékek vezetőinek támogató közrműködését.
Terv szerint a magyar hallgatói részvételről HUNAGI jelentést ad a Magyar Rektori Konferencia titkársága és a felsőoktatásért felelős Államtitkárság felé.
A mérvadó feltételek a versenyfelhívás honlapján ismerhetőek meg: eurochallenge.como.polimi.it
A beküldött projektjavaslatok összemérésére Firenzében kerül sor az INSPIRE konferencia idején. Erre az időre - olasz alapítványi támogatónak köszönhetően - kedvezményes szállásdíj lehetőséggel lehet számolni. Ezen felül az Európai Bizottság fórumot biztosít az első három helyezett bemutatkozására az INSPIRE konferencián.
Tekintve, hogy a felhívás egy másik kategóriában végzettek jelentkezését is lehetővé teszi, HUNAGI kifejezetten javasolja a hazai térinformatikai KKV szervezeteknek, hogy tegyék lehetővé, sőt ösztönözzék  fiatal szakembereik indulását a versenyen.
További olvasmány:

Inspiring solutions for a more sustainable world!

A pályázatról ismertetés hangzott el az ENSZ Térinformatikai Munkacsoport isztambuli plenáris ülésén (pdf itt tölthető le), míg a dublini European Data Forum keretében várhatóan poszter formában bemutatásra kerül a TELEIOS projekt szekcióúlésén is.

HUNAGI által értesített nemzetközi közösségek, akik felkérést kaptak a terjesztésben való közreműködésre:
CLGE
EuroSDR
EGEA
GSDI (page 8, GSDIIGS World News)
továbbá a GIM International, GSDI/IGS News szerkesztősége


A NASA WW alkalmazására irányuló  fejlesztési pályázattal kapcsolatban további két hasznos link:

Link1: http://goworldwind.org/  "All World Wind resources in one place"
                Get Started
                Features
                Demos
                Examples
                Developer’s Guide
   Concepts
   Symbology
                Importing Data
                Server
                Releases
                Android
   Android Demos
Link2: www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/DoDoct3.pdf  (védelmi alkalmazások, mind nyílt anyag)

A NASA WW előnye, hogy nyíltforrású környezet (de igény esetén kapcsolható zárt környezethez is) , az USA-ban államilag gondozott, világszerte minden diszciplínában van alkalmazási tapasztalat. 

No comments: